Oldalak

2011. május 2., hétfő

Piktor Péntek 4. - barkák

Ugyan tölgykérget ígértem, de nem tudtam elmenni a barkák mellett.
A barkák olyanok, mint a csírák: esszenciája kicsiben a nagynak. Nekem legalábbis ez jut eszembe róluk.
Rengeteg bennük a festékanyag. Amit próbáltam: nyír, nyár, mogyoró, dió...és egyszer valamit, ami nem tudom mi volt :-)
Az eljárás ugyanaz, mint a korábbiakban. Ha a főzet színe nem tetszik, módosíthatjuk. Nekem ez egy kicsit mindig varázslás jellegű, nem mindig sikerül, és nem mindig olyan lesz, mint várom. Az alapelv azért az, hogy a sárgát zöldíti a barnát sötétíti a rézgálic, a vasgálic pedig barnít-feketít.

Miután csak a timsóról beszéltünk a múltkor, most egy kicsit a többiről.
A fémsók, különösen a rézgálic nem tesz jót nekünk. Semmilyen formában: érinteni, belélegezni sem tanácsos. Nyilván van egy mennyiség, ami már problémákat okoz, de jobb óvatosnak lenni ritka használat mellett is.
Gumikesztyű, maszk használata ajánlatos, emellett én már nem pácolok velük főzés közben, hanem csak és kizárólag utána: miután főtt s ázott valamennyit a fonal kiveszem a léből, hozzákeverek valamennyi fémsót (változzon meg a színe, az a lényeg) és ebben lefedve olyan helyre teszem, ahol van friss levegő és nem járunk arra. Vagy: a rézgálicot tiszta vízbe keverem, és ebben áztatom egy éjszakát a festett fonalat.

Fonalat gyönyörűen tudok rézgáliccal kezelni, vásznat sajna nem nagyon sikerült (értsd: nincs növénnyel festett zöld  vásznam :-( Akinek megy, kérem szóljon, leckét vennék tőle :-)

A korábbi postban linkelt sál nyírfabarkával készült. Kiszáradt a barka, mire összejött a megfelelő mennyiség, aztán kifőzve olyan csúnya mocsárszíne volt, hogy nem mertem 20 dekánál több fonalat beletenni, mondván: ha nagyon csúnya lesz, fiúsálnak még elmegy ;-)
A fonalnak sem lett szebb színe, sőt, a rézgálicos pácolás után sem változott sokat: zöldes mocsárszíne volt. És eztán jött a varázslat: amint kivettem a léből és a levegővel érintkezett elkezdett zöldülni. Mire öblítés után megszáradt elérte ezt a szép zöld árnyalatot. Jártam már így más növénnyel is, meg jártam úgy is, hogy  ez a folyamat nem következett be, és úgy is, hogy már a rézgálicban ázva bezöldült. Ezért mondom, hogy ez nekem varázslat :-)




Ezen a képen a múlt héten mogyoróbarkával festett lenvásznak vannak, rajta a régesrég egyéb barkákkal festett fonalminták. A mogyoróbarkának hihetetlen ereje van, egy literes edényre valóval festettem csupán, és több napon keresztül újra és újra csak tuszkoltam és főztem az anyagokat benne.



Ne feledkezzetek meg a most potyogó dióbarkáról!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a segítségeddel elkészült fonalam! Dióbarkával festettem bontott fonalat, belinkeltelek a blogbejegyzésemben http://fulopneerzsike.blogspot.com/.
    Köszönöm hogy leírod a tapasztalataidat, és olvashatlak!

    VálaszTörlés
  2. megnéztem,tényleg szép! én nagyon szeretem ezeket a természetes színket. nagyon tetszik a többi festetted is!

    VálaszTörlés
  3. Lelkes olvasója vagyok a piktor pénteknek (és a "másik" blogodnak is). Köszönöm a rengeteg információt, amit megosztasz! Hagymahéjjal és timsóval már festettem, egész jó lett, majd mutatom nálam. Most zöldre szeretnék festeni némi fonalat. A Landgráf-Szittner: Szövés c. könyv csalánt (zöldessárgához) és gyöngyvirág levelét (zöldhöz)javasolja. Próbáltad-e már ezeket, ha igen, mi a tapasztalatod?

    VálaszTörlés
  4. irenka, a csalánnal nem voltak jó tapasztalataim, majdnem semmilyen drapp lett. gyöngyvirágot nem próbáltam. ha igazán szépet akarsz, keress ha még van farkaskutyatejet (erdei nem jó, csak a farkas) , én asszem erről idén lemaradtam, vagy várj egy kicsit, és egy hónap múlva tele lesz a határ tejoltó galajjal, ezek rézgáliccal gyönyörűek.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a gyors választ!

    VálaszTörlés
  6. Bocs hogy régi bejegyzésedhez írok, de nemrég találtam csak rád.

    A rézgálictól nem kell tartani (kivéve azon ritka esetben ha nem bontja le a szervezeted).
    Szinte napi szinten találkozol a rézzel, ugyanis gombaölő hatása miatt permetszerként is alkalmazzák (bio kertekben is).
    Valójában jobban félnék az ismeretlen vegyületektől amik a különböző növények főzésekor keletkeznek.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Anton! Üdv errefelé, és köszönet a hozzászólásért. Minden infó jól jön, főleg kémia terén. Az nem az én világom. Olvas az ember itt-ott, ezt-azt...szóval ne féljünk a rézgálictól...és a növényektől? Mik keletkezhetnek? Te otthonosan mozogsz ezen a területen?

    VálaszTörlés